Cu mii de ani in urma profetul Daniel a scris despre regele Nabucodonosor al Babilonului care a visat un colos cu picoarele de lut care simboliza o civilizatie. Picioarele firave de lut sustineau structuri metalice avand aur si pietre pretioase la varf. Din cauza fragilitatii picioarelor care suportau o greutate mult prea mare colosul s-a prabusit. Totul era o alegorie. Colosul simboliza o civilizatie cu o industrie (partea metalica) dezvoltata sustinuta de agricultura facuta la nivel de epoca de piatra (picioarele de lut), ceea ce indica ca atunci, la fel ca si acum, agricultura desi era de baza era era dispretuita societatea preferand sa investească mai mult in domeniul militar si din acest motiv civilizatia s-a prabusit. Au fost in istorie multe multe civilizatii care au decazut din cauza foametei.
Nu am inteles niciodată de ce cu tot progresul tehnologic agricultura, baza societatii noastre fara de care am muri toti de foame, tot ca in epoca de piatra se face. In timp ce in domeniul militar care nu aduce niciun beneficiu real societatii fiind total distructuv se folosesc cele mai avansate tehnologii in agricultura se investeste cel mai putin. Avem calculatoare, avem telefoane mobile, avem masini, avem internet, ne înarmam dar neglijam mereu producția agricola. In agricultura se investesc foarte putini bani si de multe ori aceste fonduri si asa insuficiente ajung sa fie deturnate si nu se face cercetare aproape deloc. Spun asta pentru ca am terminat o facultate de profil si ar fi trebuit sa lucrez ca biolog agricol, sa fac cercetare pentru agricultura dar de cand am terminat facultatea am cautat in disperare un asemenea post si nu am găsit. Inca din facultate toti profesorii ne ziceau mereu ca noi nu putem fi decat profesori, ca nu mai exista posturi de biologi agricoli. Pana la urma am gasit un post printr-un proiect european. Daca nu ar fi existat UE situația ar fi fost si mai dezastroasa si este trist ca politica pentru mediu, pentru dezvoltare si pentru drepturile omului a UE este sabotata atat de rusi si cei care sunt oamenii lor (inclusiv Antonescu, Voiculescu si Ponta) si de economiile emergente din Asia cat si de marile companii care sunt ca niste mucegaiuri patogene pentru întreaga planeta pe care o distrug urmărind doar interesul lor bănesc imediat. Eu Am avut si un coleg care a vrut sa puna pe picioare o ferma, o crescătorie de porci, si a fost impiedica prin mijloace economice si nu mai pana cand a renuntat si din pacate nu este singurul caz. Mai cunosc pe cineva care a lucrat la APIA si stiu ca fondurile provenite din FEDR pentru agricultura erau deturnate. Taranul primea o suma necesara pentru cultivarea terenului agricol dar nu mai era verificat si nu se mai interesa nimeni ce a facut cu banii si din acest motiv multe terenuri agricole ramaneau necultivate. Daca mai punem la socoteala si razboiul mondial economic aflat in plina desfășurare lucrurile sunt si mai tragice. Nu este pentru prima data cand omenirea isi da cu stangul in dreptul. Scandalul carnii de cal, aspergiliusul bagat in lapte si salmonela bagata in oua fac parte din acest razboi initiat de cineva care nu ne vrea in Shengen, probabil tot cineva care are ca interes destrămarea UE.
Cercetarea este aservita unor domenii cum ar fi domeniul militar sau unor mari companii care isi urmăresc doar interesul banesc imediat in timp ce in domenii care pe termen lung sunt vitale pentru omenire nu se face nimic. Nici macar sisteme de irigatii si sere nu avem agrcultura fiind total dependenta de conditiile meteorologice la fel ca si pe vremea cand omul traia in pesteri si abia invata sa isi faca vase si unelte din lut si sa cultive plante, lucru care mai devreme sau mai târziu va duce la un adevărat dezastru, o criza alimentara de proporții in condițiile schimbărilor climatice actuale. Mediul nostru este prea stricat ca sa ne mai putem baza pe el ca in epoca de piatra, sau mai rau se face intr-un mod autodistructiv eficient doar pe termen scurt si cu consecințe catastrofale in viitor, folosindu-se substanțe toxice care raman si distrug atat solul cat si sănătatea populației pentru combaterea daunatorilor sau pentru grăbirea creșterii plantelor. Eu nu inteleg de ce nu se construiesc sere in Siberia pentru ca populația din acele zone sa nu moara de foame cum se întâmpla acum, de ce in multe tari, exceptând Israelul si inca câteva nici măcar sisteme de irigatii nu exista o seceta compromitand productia agricola sau de ce nu se fac cercetari pentru cresterea plantelor si a animalelor in medii ostile cum ar fi cel din spatiul cosmic sau de pe planeta Marte, unde tot visam ca o sa ne construim orase si baze spatiale dar nu ne gandim ce vom manca cand vom ajunge acolo. Vrem nu vrem si acolo o sa avem nevoie de culturi de grau, porumb, orz, orzoaica, secara, cartofi, rosii, soia, mazăre, fasole, spanac si multe alte plante care ne asigura hrana atat noua cat si animalelor pe care le crestem si la halul in care ne stricam mediul intr-o buna zi va trebui sa construim si pe planeta noastră sere dotate cu aparatura care sa asigure conditiile optime pentru dezvoltare pe care plantele nu le vor mai avea in mediul natural mult prea poluat si secătuit de resurse.
Comentarii
Trimiteți un comentariu