Treceți la conținutul principal

De ce put romanii?

Acum cateva zile am citit despre turistii americani care au zis ca romanii put si, spre deosebire de ziaristii total lipsiti de cunostiinte medicale m-am gandit de ce put acesti oameni, dincolo de presupusa neglijenta in ceea ce priveste propria igiena si am ajuns la concluzia ca principalul vinovat este tot putredul nostru sistem de sanatate, alaturi de conditiile de mediu si de alimentatie, nu oamenii care ar trebui compatimiti.
Si eu mergând cu autobuzul sau pe strada m-am lovit de tot felul de mirosul pestilentiale. Unii oameni miros efectiv ca un WC public sau ca un cadavru intrat in putrefactie. Mai ales oamenii batrani emana mirosuri respingătoare, putride.
Este usor sa zicem ca "put pentru ca nu se spala" acuzandu-i de o lipsa totala de igiena dar nu acesta este adevarul.
Nu stiu cat de  des se spala acesti oameni si mai ales cat timp trece de la dus pana la reinstalarea mirosului, dar stiu ca un copil, chiar daca traieste in conditii de saracie lucie si nu are apa in casa si umbla mereu murdar tot nu emana asemenea mirosuri pestilentiale pentru ca are un organism sanatos. Un om sanatos, indiferent de conditiile in care traieste, nu emana mirosuri intepatoare, putride, respingatoare. Oamenii de la tara si oamenii primitivi, chiar daca nu aveau sapun, apa calda si detergent de rufe nu miroseau atat de urat pentru ca traiau intr-un mediu natural si erau mult mai sanatosi decat cei din ziua de azi nefiind intoxicati cu poluantii din mediu sau cu E-urile din alimente. Imi aduc aminte de o femeie de la tara care desi nu vazuse in viata ei pasta de dinti a murit cu toti dintii intregi si nici nu mirosea urat, pentru ca a trait intr-un mediu natural, fara plumb care strica dintii, fara alti poluanti, fara alimente toxice.
Acesti oameni miros urat pentru ca sunt bolnavi, organismul lor fiind plin de toxine urat mirositoare, pentru ca ficatul si/sau rinichii nu mai pot elimina toxinele din organism, iar acestea ies prin piele, singurul organ excretor ramas functional, odata cu transpiratia si chiar daca isi fac des dush mirosul neplacut persista sau revine intr-un timp scurt. Asta e ceea ce se intampla atunci când organismul este intoxicat cu diverse substante din alimentatie, din apa sau din mediu si in cele din urma sistemul excretor nu mai face fata si cedeaza. Doar nitritii prezenti in toate mezelurile si in multe alte produse ca si conservanti pot ingruna functionarea rinichilor, acest lucru explicând si senzatia puternica de sete pe care o avem dupa ce mancam mezeluri.
Mirosul intepator, amoniacal, este dat de uree, iar oamenii care miros asa pot avea uremie din cauza unei disfunctii renale, in timp ce alte mirosuri urate, asemanatoare cu mirosul materiilor fecale sunt date de toxinele pe care un ficat bolnav nu le mai poate elimina, acestea ajungând sa se acumuleze in organism si sa se elimine prin piele.
Mai sunt si infectii cu bacterii anaerobe care dau mirosuri putride, de cadavru.
Când am mers la mare am stat aproape de o femeie foarte batrana si bolnava care mergea la Eforie pentru un tratament si mirosea efectiv a hoit. Nu pot  spune exact ce boala avea dar e posibil sa fi avut o infectie in organism.
Exista si ciuperci, cum e Trichophyton interdigitale, cunoscuta popular ca ciuperca pciorului, care provoaca micoze cutanate care dau si ele mirosuri neplacute.
Diabetul si alte tulburari metabolice, pe langa scaderea imunitatii si favorizarea infectiilor bacteriene si fungice, pot duce si ele la aparitia unor mirosuri urate prin dezechilibrele biochimice create.
Si anumite forme de cancer pot da mirosuri putride, mai ales daca tumorile au zone de necroza.
Deci cine este vinovat? Oamenii care "nu se spala" sau sismemul medical care nu-i trateaza?
Avem o populatie bolnava si din acest motiv oamenii pe masura ce inainteaza in varsta incep sa arate si sa miroasa tot mai urat. Mirosul urat este in primul rand un indicator al starii precare de sanatate a acestui popor
Serviciile medicale sunt inaccesibile, de proasta calitate si gratuite doar teoretic (atata timp cat exista coplata si obligativitatea unei programari la medicul de familie inainte de orice analiza sau tratament medical).
Ca sa nu mirosim urat, pe langa dusurile zilnice trebuie sa ne spalam pe pe interior, adica sa bem multa apa, sa evitam pe cat posibil alimentele care contin toxine si sa fim foarte atenti la starea noastra de sanatate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cariotipul

Cariotipul este reprezentat de totalitatea caracterelor morfologice (numar, marime, forma, pozitia centromerului, constrictiile) ale cromozomilor dintr-o celula diploida.Grafic poate fi prezentat printr-o "harta" numita cario- sai idiograma , in care perechile de cromozomi omologi sunt asezati in ordinea descrescanda a lungimii. Cromozomii sexuali sunt cromozomi X submetacentrici si cromozomul Y submetacentric mic. Cariotipul unei specii se obtine prin fotografierea cromozomilor metafazici, obtinuti din metafazele limfocitelor din culturi, stimulate sa se dividă cu fitohemaglutinine si blocate in metafaza prin adaus de colchicina, un alcaloid ce împiedica asamblarea fusului de diviziune. Din fotografiile obținute se decupează cromozomii si se aranjeaza in cariotip, putandu-se identifica grupele de cromozomi, fara a se putea preciza cu certitudine perechea. Identificarea fiecarei perechi se face prin folosirea tehnicilor de bandare, tehnici care permit punerea in evi

Cromozomii

  Cromozomul este alcătuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare. Exista doua tipuri de cromozomi: -cromozomul de tip procariot -cromozomul de tip eucariot. 1) Cromozomul de tip procariot: -este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi -are o organizare relativ simpla si este format dintr-o macromolecula de ADN,dublu catenara,elicala circular covalent inchisa , cu o varietate de proteine. GENOMUL VIRAL: este alcatiut dintr-o molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic) sau ARN (acidul ribonucleic), unucatenara sau bicatenara,liniara sau circulara,inchisa intr-un invelis de proteine. - are o functionalitate particulara -la viroizi genomul este in exclusiv ADN -la eucariot

Dovezi indirecte ale evolutiei furnizate de anatomia comparata si de embriologie

Dovezi ale anatomiei comaparate. Comparându-se organizarea corpului la viețuitoare deosebite intre ele, s-a observat existenta unor asemănări evidente. Asemenea observatii au fost generalizare intr-o știința biologica aparte- anatomia comparata- întemeiata de Georges Cuvier (1769-1832). Referitor la animale anatomia comparata arata ca exista organe ce indeplinesc functii cu totul deosebite dar care au o structura generala identice.Asa de exemplu mana omului serveste la apucat diverse obiecte dar si al alte operatii(manuirea obiectelor, scrisul, etc); membrele calului sunt organe de alergat; membrele anterioare ale liliacului folosesc la zbor; ale delfinului la inot etc.Cu toate acestea, scheletul membrelor anterioare la mamifere prezinta o structura generala identica, oricat de modificate ar fi aceste oase, Identitatea planului de organizare a scheletului membrelor anterioareeste evidenta Organele cu functii diferite, dar cu origine si plan de organizare generala identice se numes