Treceți la conținutul principal

Dezinsectie facuta fara creier si doar cu necalificati - Larve de tantar tigru in canalizarea orasului in timp ce se consuma tone de insecticid

Larva de tantar tigru

Anual se consuma tone de insectid, mor albinele si alte insecte care nu sunt daunatoare si nu in ultimul rand se risipesc bani din buget in timp ce tantarii sunt omniprezenti si tratamentele de dezinsectie nu reusesc sa-si atinga scopul. Nu vom scapa de tantari pana nu se vor lua masuri pentru combaterea larvelor din canalizarea orasului, iar atata timp cat dezinsectia se face fara creier, doar cu necalificati si fara specialisti in domeniul biologiei insectelor nu vom reusit decat sa consumam cantitati industriale de insecticid, sa omoram fluturii si albinele si sa intoxicam si populatia.


 Degeaba folosim insecticid contra tantarilor aduti daca nu combatem larvele care cresc in cateva zile in locurile unde exista apa care balteste si ar trebui sa se cunoasca lucrul asta, nu sa se lucreze cu slugi.

Pupa si larva de tantar tigru
In august am lasat niste vase  cu apa afara descoperite si dupa o saptamana am bagat apa intr-o sticla de plastic.

Am descopit ca aceasta este plina de larve si pupe de tantar tigru. Am tinut sticla inchisa in casa si am observat ca larvele au supravietuit timp de 2 sapatamani si in primele zile au avut o viteza de dezvoltare foarte mare. In doar 3 zile una dintre ele a devenit pupa si apoi adult, iar alte cateva larve trecut in stadiul de pupa.

Tantar tigru adult

Pe masura ce a trecut timpul si oxigenul din mediul inchis din sticla s-a consumat vitalitatea larvelor a scazut si timpul de metamorfoza a crescut. Dupa 10 zile inca mai erau larve viabile in sticla si abia dupa 2 sapatamani acestea au murit din cauza lipsei oxigenului.
Asa cum apa din vasele mele s-a umplut de larve asa se umple si apa din canalizari, din subsolurile blocurilor si din alte locuri unde e suficient sa balteasca doar putina apa si sa ramana acolo mai mult de 3 zile.

Tantarul tiguru, ca si alte specii de tantar, isi depune ponta in locuri unde exista apa si larvele cresc destul de repede, in doar cateva zile devenind pupe si adulti.
Aceste larve pot creste si intr-o vaza cu flori daca apa nu e schimbata la timp.
Cea mai buna solutie este prevenirea dezvoltarii larvelor in apa sau combaterea lor folosind larvicide. Daca primaria si firmele de dezinsectie ar lucra cu biologi, nu cu necalificati fara scoala actiunile de dezinsectie ar fi mult mai eficiente fiind combatute in primul rand larvele in pepinierele de tantari din canalizari si balti si s-ar face si economie fiind utilizata o cantitate mult mai mica de insecticid sau nu s-ar folosi deloc insecticide toxice pentru mediu si populatie daca s-ar vidanja canalele la intervale scurte de timp s-ar asana baltile si lacurile ar fi populate cu pesti care mananca larvele.



 
Pupa de tantar tigru


In octombrie am fost la un targ de locuri de munca unde era si o firma de dezinsectie care cauta doar muncitori nacalificati cu studii inferioare (prefer sa spun lucrurilor pe nume si sa nu folosesc eufemismul "studii medii", e o jignire la adresa celor care au terminat liceul si au au luat bacul cu brio dar nu au mers mai departe sau au preferat sa urmeze o scoala postliceala si au o calificare), sau mai bine zis sclavi care actioneaza dupa principiul "noi muncim nu gandim". Cand i-am intrebat daca au nevoie de un biolog care cunoaste biologia insectelor mi-au zis ca nu au nevoie de asa ceva pentru ca insecticidul vine cu instructiuni de utilizare si este suficient ca angajatii lor sa citeasca acele instructiuni pentru a stii ce au de facut. E ca si cum cineva ar spune ca nu mai avem nevoie de medici pentru ca medicamentele vin toate cu un prospect unde scrie pentru ce si cum se utilizeaza... Daca nu ar exista legi care sa impiedice practicarea ilegala a medicinei probabil ca ar fi tara plina de clinici private unde s-ar lucra numai cu necalificati pentru ca e mai conevabil sa lucrezi cu un sclav pe care sa-l poti plati cu salariul minim pe economie decat sa platesti un specialist
Am plecat de acolo revoltata dar din pacate abia acum am reusit sa-mi fac timp sa scriu aceasta postare.. la rece.


 
Larva si pupa de tantar tigru

Cum vrem sa scapam de tantari si alte insecte atata timp cat lucram cu oameni care nu au luat nici macar BACul in timp ce specialistii din domeniul biologiei someaza lucreaza in malluri sau in cel mai bun caz ajung la catedra unde nici macar elevii nu sunt receptivi la informatiile transmise de acestia? Ar trebui data o lege care sa oblige firmele de dezinsectie sa aiba un post de consilier biolog care sa cunoasca biologia insectelor si sa coordoneze activitatea de dezinsectie. Asa cum o clinica medicala este obligata sa aiba medici si nu necalificati, asa cum o farmacie este obligata sa aiba personal care a absolvit facultatea de farmacie si nu vanzatori cu 7 clase, asa si firmele de dezinsectie ar trebuie sa fie obligate prin lege sa lucreze cu biologi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cariotipul

Cariotipul este reprezentat de totalitatea caracterelor morfologice (numar, marime, forma, pozitia centromerului, constrictiile) ale cromozomilor dintr-o celula diploida.Grafic poate fi prezentat printr-o "harta" numita cario- sai idiograma , in care perechile de cromozomi omologi sunt asezati in ordinea descrescanda a lungimii. Cromozomii sexuali sunt cromozomi X submetacentrici si cromozomul Y submetacentric mic. Cariotipul unei specii se obtine prin fotografierea cromozomilor metafazici, obtinuti din metafazele limfocitelor din culturi, stimulate sa se dividă cu fitohemaglutinine si blocate in metafaza prin adaus de colchicina, un alcaloid ce împiedica asamblarea fusului de diviziune. Din fotografiile obținute se decupează cromozomii si se aranjeaza in cariotip, putandu-se identifica grupele de cromozomi, fara a se putea preciza cu certitudine perechea. Identificarea fiecarei perechi se face prin folosirea tehnicilor de bandare, tehnici care permit punerea in evi

Cromozomii

  Cromozomul este alcătuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare. Exista doua tipuri de cromozomi: -cromozomul de tip procariot -cromozomul de tip eucariot. 1) Cromozomul de tip procariot: -este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi -are o organizare relativ simpla si este format dintr-o macromolecula de ADN,dublu catenara,elicala circular covalent inchisa , cu o varietate de proteine. GENOMUL VIRAL: este alcatiut dintr-o molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic) sau ARN (acidul ribonucleic), unucatenara sau bicatenara,liniara sau circulara,inchisa intr-un invelis de proteine. - are o functionalitate particulara -la viroizi genomul este in exclusiv ADN -la eucariot

Dovezi indirecte ale evolutiei furnizate de anatomia comparata si de embriologie

Dovezi ale anatomiei comaparate. Comparându-se organizarea corpului la viețuitoare deosebite intre ele, s-a observat existenta unor asemănări evidente. Asemenea observatii au fost generalizare intr-o știința biologica aparte- anatomia comparata- întemeiata de Georges Cuvier (1769-1832). Referitor la animale anatomia comparata arata ca exista organe ce indeplinesc functii cu totul deosebite dar care au o structura generala identice.Asa de exemplu mana omului serveste la apucat diverse obiecte dar si al alte operatii(manuirea obiectelor, scrisul, etc); membrele calului sunt organe de alergat; membrele anterioare ale liliacului folosesc la zbor; ale delfinului la inot etc.Cu toate acestea, scheletul membrelor anterioare la mamifere prezinta o structura generala identica, oricat de modificate ar fi aceste oase, Identitatea planului de organizare a scheletului membrelor anterioareeste evidenta Organele cu functii diferite, dar cu origine si plan de organizare generala identice se numes