Treceți la conținutul principal

Poluare cu hidrogen sulfurat de la bioreactorul Iridex de la Rudeni

Mirosul insuportabil de oua clocite terorizeaza in fiecare noapte si in ficeare dimineata locuitorii din Chitila Militari, Crangasi, Drumul Taberei Bucurestii Noi si alte zone din Bucuresti.
Acest miros este dat de hidrogenul sulfurat (H2S) rezultat in etapa de acidogeneza a digestiei anaerobe de la bioreactorul folosit de Iridex pentru obtinerea biogazului din deseuri. In fiecare noapte cei de la Iridex elibereaza in mediu hidrogenul sulfurat. Gazul se poate raspandi pe toata suprafata Bucurestiului, fiind purtat de vant.
Hidrogenul sulfurat, pe langa mirosul insuportabil, este un gaz foarte toxic care, la fel ca si monoxidul de carbon, blocheaza hemoglobin, impiedicand respiratia celulara. Intoxicatia cu hidrogen sulfurat este letala daca se depaseste pragul de 800 ppm, 50% dintre oamenii expusi la aceasta concentratie murind in doar 5 minute, iar daca nu se atinge pragul letal dar se depaseste pragul de 10–20 ppm aceasta duce la usturimea ochilor, sinuzita, tuse, dureri in gat (problem cu care majoritatea bucurestenilor se confrunta frecvent) si chiar edem pulmonar la concentratii de 320–530 ppm din cauza ca hidrogenul sulfurat reactioneaza cu substantele alcaline prezente pe mucosae si in tesuturi, rezultand sulfit de sodiu, o substanta caustica. La concentratii peste 50 ppm ochii pot fi afectati ireversibil.
Expunerea prelungita la acest gaz provoaca migrene ameteli, tulburari de memorie, iritabilitate si infertilitate.
Hidrogenul sulfurat are si un puternic efect neurotoxic producand edem cerebral daca se depaseste un anumit prag.
Gazul este mai greu decat aerul si se poate acumula in spatii subterane, cum ar fi subsolurile blocurilor

Cum se produce biogazul intr-un bioreactor

Tehnologia de obtinere a biolgazului prin digestie anaeroba, mult laudata si considerata cea mai prietenoasa cu mediul si cu sanatatea omului nu este chiar atat de inofensiva si nepoluanta, cum se spune. Procesul de digestie anaroba este compus din 4 etape: hidroliza, acidogeneza, acetogeneza si metanogeneza. In fiecare dintre aceste etape apar produsi secundari care pot polua mediul si pot fi toxici, atat pentru om cat si pentru alte vietuitoare. In cazul multor deseuri este necesar ca digestia anaeroba sa fie precedata de alte tratamente necesare pentru ruperea moleculelor mari si a structurilor complexe, astfel incat bacteriile din bioreactor sa poata biodegrada biomasa. La randul lor, aceste tratamente pot polua si ele mediul inconjrator. In etapa de acidogeneza bacteriile acidogenice produc hidrogen sulfurat si ammoniac, substante urat mirositoare, iritante, corozive si toxice. Bioreactoarele pot polua aerul cu hidrogen sulfurat daca nu sunt echipate si su un sistem de neutralizare a acestuia cu ajutorul aminelor. Acest sistem este util pentru a preveni poluarea mediului si pentru a prelungi durata de viata a bioreactorului, prevenind deteriorarea acestuia prin coroziune. Nu cunosc prea multe si nu pot vorbi dar este posibil ca cei de la Iridex sa fie deturnat niste fonduri europene astfel incat banii pentru reactivii necesari pentru neutralizarea hidrogenului sulfurat sa fi fost efectiv furati si folositi in alte scopuri, cum s-a intamplat si cu alti bani europeni.
Pe langa faptul ca este foarte toxic hidrogenul sulfurat mai este si inflamabil si exploziv.
Ce se poate intampla daca aceasta situatie merge inainte?
Daca nu se face ceva pentru stoparea poluarii cu hidrogen sulfurat este posibil ca intr-o buna zi sa fie gasit morti in apartamente mii de oameni care locuiesc in Militari Residence, in Chiajna sau in alte zone din imprejurimi asa cum este posibil si sa aiba loc o explozie sau un incendiu de amploare.
Efectele pot fi catastrofale, cu pierderi de vieti omenesti, pagube inseminate si scandal international.
Ar trebui actionat cat mai repede daca nu vrem sa fim martorii unei tragedii fara precedent
Daca nu vrem sa gasim sute sau chia mii de oameni morti in Bucuresti, Chitila, Chiajna si toate imprejurimile gropii de gunoi de la Rudeni ar trebui sa actionam urgent pentru a stopa acest genocid.

Comentarii

  1. Foarte bun articolul, insa, next time, mare atentie la proof reading: foarte multe greseli, multe TYPOS, virgule lipsa, litere lipsa... Nu ar strica un proof reading inainte de a fi postat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cariotipul

Cariotipul este reprezentat de totalitatea caracterelor morfologice (numar, marime, forma, pozitia centromerului, constrictiile) ale cromozomilor dintr-o celula diploida.Grafic poate fi prezentat printr-o "harta" numita cario- sai idiograma , in care perechile de cromozomi omologi sunt asezati in ordinea descrescanda a lungimii. Cromozomii sexuali sunt cromozomi X submetacentrici si cromozomul Y submetacentric mic. Cariotipul unei specii se obtine prin fotografierea cromozomilor metafazici, obtinuti din metafazele limfocitelor din culturi, stimulate sa se dividă cu fitohemaglutinine si blocate in metafaza prin adaus de colchicina, un alcaloid ce împiedica asamblarea fusului de diviziune. Din fotografiile obținute se decupează cromozomii si se aranjeaza in cariotip, putandu-se identifica grupele de cromozomi, fara a se putea preciza cu certitudine perechea. Identificarea fiecarei perechi se face prin folosirea tehnicilor de bandare, tehnici care permit punerea in evi

Cromozomii

  Cromozomul este alcătuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare. Exista doua tipuri de cromozomi: -cromozomul de tip procariot -cromozomul de tip eucariot. 1) Cromozomul de tip procariot: -este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi -are o organizare relativ simpla si este format dintr-o macromolecula de ADN,dublu catenara,elicala circular covalent inchisa , cu o varietate de proteine. GENOMUL VIRAL: este alcatiut dintr-o molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic) sau ARN (acidul ribonucleic), unucatenara sau bicatenara,liniara sau circulara,inchisa intr-un invelis de proteine. - are o functionalitate particulara -la viroizi genomul este in exclusiv ADN -la eucariot

Dovezi indirecte ale evolutiei furnizate de anatomia comparata si de embriologie

Dovezi ale anatomiei comaparate. Comparându-se organizarea corpului la viețuitoare deosebite intre ele, s-a observat existenta unor asemănări evidente. Asemenea observatii au fost generalizare intr-o știința biologica aparte- anatomia comparata- întemeiata de Georges Cuvier (1769-1832). Referitor la animale anatomia comparata arata ca exista organe ce indeplinesc functii cu totul deosebite dar care au o structura generala identice.Asa de exemplu mana omului serveste la apucat diverse obiecte dar si al alte operatii(manuirea obiectelor, scrisul, etc); membrele calului sunt organe de alergat; membrele anterioare ale liliacului folosesc la zbor; ale delfinului la inot etc.Cu toate acestea, scheletul membrelor anterioare la mamifere prezinta o structura generala identica, oricat de modificate ar fi aceste oase, Identitatea planului de organizare a scheletului membrelor anterioareeste evidenta Organele cu functii diferite, dar cu origine si plan de organizare generala identice se numes