Treceți la conținutul principal

Elementele genetice mobile sau transpozabile (transpozonii, jumping genes)


Elementele genetice mobile sau transpozabile au fost descoperite în anul 1940 de către cercetatoarea americană Barbara McClintock pe baza unor experienţe efectuate la porumb. Pentru această desoperire, confirmată ulterior la nivel molecular, B. McClintock a primit Premiul Nobel în anul 1983.
Studiind pigmentarea boabelor de porumb, B. McClintock a ajuns la concluzia că modificările care se observă în pigmentaţia acestor boabe se datoresc unor elemente genetice mobile care pot circula în cadrul genomului, având posibilitatea de a se insera în interiorul diverselor gene, determinând blocarea sau inactivarea parţială a acestora.
Potrivit concepţiei Barbarei McClintock, aceste elemente mobile sunt dotate cu informaţie genetică şi, în acelaşi timp, cu elemente de control care pot produce un fenotip mutant. Aceste unitaţi genetice săritoare pot determina chiar restructurări cromozomale.
Elementele genetice mobile au fost semnalate atât în genomul procariotelor, cât şi în cel al eucariotelor.
In concepţia actuală, genele mobile sunt anumite secvenţe nucleotidice din genomul procariotelor sau eucariotelor care au abilitatea de a se mişca dintr-un loc în altul în interiorul genomului, purtând informatia necesara propriei mobilităţi sau o informaţie care depaşeşte aceasta necesitate.
Elementele transpozabile sunt de doua tipuri:
a) secvenţe de inserţie, notate IS, care sunt relativ mici şinu conţin informaţie codificată decât pentru a-şi asigura funcţiile cerute de migrare. Caracteristica structurală a tuturor secvenţelor de inserţie este faptul că o astfel de unitate autonomă prezintă la extremităţi secvenţe de baze repetate inversat, ce flanchează o regiune nucleotidică mai lungă, care, de cele mai multe ori, codifică pentru transpozază, o enzimă specifică implicată în inserţia elementului transpozabil. Secvenţele de inserţie au fost observate numai la procariote.
b) transpozoni (Tn) care includ alături de secvenţele de inserţie şigene structurale care nu au legatură cu transpozarea. Transpozonii au fost evidenţiaţi atât la procariote cât şila eucariote. Transpozonii sunt unităti genetice transpozabile mai complexe decât secvenţele de inserţie, fiind constituite din mai multe elemente IS (2-3) la care se adaugă gene structurale suplimetare faţă de cele necesare transpozarii. Elementele IS ale transpozonului vor codifica proteinele necesare activităţii transpozazice care va asigura inserţia prin secvenţele terminale inversate, în timp ce regiunea centrală, flancată de IS va purta diverse gene structurale.
Elementele transpozabile – secvenţele de inserţie şitranspozonii - se mobilizează fie prin deplasarea lor ca atare, desprinzându-se din macromolecula de ADN, fie prin copierea unor secvenţe de ADN dublu catenar. Prin urmare, transpozarea poate fi conservativă, dar şi replicativă.
Prin transpozarea conservativă, elementul transpozabil se deplasează direct de la un loc donator la un loc receptor. Transpozaza este enzima care asigură acest tip de transpozare. Pierderea fragmentului dublu catenar reprezentat de elementul transpozabil, de la locul donator, crează o fractură dublu catenară care va fi rezolvată prin mecanismele de reparare ale ADN.
In transpoziţia replicativă, elementul transpozabil este reprezentat de o copie a elementului original. Pentru realizarea transpozării replicative sunt necesare 2 condiţii:
  • transpozarea se poate produce numai în timpul replicării ADN în faza S
  • transpozonul trebuie să facă parte dintr-un replicon.
Cu ajutorul unei enzime speciale: rezolvaza, care acţionează asupra unei structuri numite cointegrat, produsă prin activitatea transpozazei, se obţine câte o copie a elementului transpozabil.
Dar, transpoziţia replicativă cunoaşte şi forma de migrare a transpozonilor, reprezentată de copii ribonucleotidice. Este nevoie ca la un moment dat, să se realizeze transcripţia într-un ARNm a informaţiei genetice deţinută de transpozoni. Transcrierea se realizează cu ajutorul enzimei ARN-polimeraza II, iar moleculele de ARN astfel obţinute sunt denumite retropozoni sau retrotranspozoni. Pentru integrarea retrotranspozonilor în genom, este necesară intervenţia reverstranscriptazei care transcrie informaţia genetică a retrotranspozonului pe o catenă de ADN complementară care, după ce este trecută în formă dublu-catenară este integrată în ADN cromozomal, într-un situs anume.
Elementele transpozabile sunt larg răspândite la PK şi EK şisunt foarte variate ca structură moleculară. Faptul că s-au conservat în timpul evoluţiei vieţuitoarelor arată că prezenţa acestor elemente transpozabile constituie un avantaj selectiv. Cu ajutorul transpozonilor se realizează o mai mare plasticitate a organismelor necesară unei adaptări permanente la mediu. Acest lucru este şi mai evident prin capacitatea lor de autoreplicare, datorită autonomiei. Sub influenţa diferiţilor factori destabilizatori din mediu se produce o eliberare de transpozoni din locurile de inserţie. Elementele transpozabile încep să circule şise reintegrează în genom în alte situsuri decât cele iniţiale, ceea ce va asigura o reacţie variată a genomului în condiţiile de mediu în permanentă schimbare. Elementele transpozabile reprezinta aproximativ 50% din genomul uman. Cercetarile recente au dovedit ca exista o legatura intre anumite elemente transpozabile de la nivelul mitocondriei si procesul de distrugere a neuronilor legat de anumite forme de dementa.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cariotipul

Cariotipul este reprezentat de totalitatea caracterelor morfologice (numar, marime, forma, pozitia centromerului, constrictiile) ale cromozomilor dintr-o celula diploida.Grafic poate fi prezentat printr-o "harta" numita cario- sai idiograma , in care perechile de cromozomi omologi sunt asezati in ordinea descrescanda a lungimii. Cromozomii sexuali sunt cromozomi X submetacentrici si cromozomul Y submetacentric mic. Cariotipul unei specii se obtine prin fotografierea cromozomilor metafazici, obtinuti din metafazele limfocitelor din culturi, stimulate sa se dividă cu fitohemaglutinine si blocate in metafaza prin adaus de colchicina, un alcaloid ce împiedica asamblarea fusului de diviziune. Din fotografiile obținute se decupează cromozomii si se aranjeaza in cariotip, putandu-se identifica grupele de cromozomi, fara a se putea preciza cu certitudine perechea. Identificarea fiecarei perechi se face prin folosirea tehnicilor de bandare, tehnici care permit punerea in evi

Cromozomii

  Cromozomul este alcătuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare. Exista doua tipuri de cromozomi: -cromozomul de tip procariot -cromozomul de tip eucariot. 1) Cromozomul de tip procariot: -este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi -are o organizare relativ simpla si este format dintr-o macromolecula de ADN,dublu catenara,elicala circular covalent inchisa , cu o varietate de proteine. GENOMUL VIRAL: este alcatiut dintr-o molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic) sau ARN (acidul ribonucleic), unucatenara sau bicatenara,liniara sau circulara,inchisa intr-un invelis de proteine. - are o functionalitate particulara -la viroizi genomul este in exclusiv ADN -la eucariot

Dovezi indirecte ale evolutiei furnizate de anatomia comparata si de embriologie

Dovezi ale anatomiei comaparate. Comparându-se organizarea corpului la viețuitoare deosebite intre ele, s-a observat existenta unor asemănări evidente. Asemenea observatii au fost generalizare intr-o știința biologica aparte- anatomia comparata- întemeiata de Georges Cuvier (1769-1832). Referitor la animale anatomia comparata arata ca exista organe ce indeplinesc functii cu totul deosebite dar care au o structura generala identice.Asa de exemplu mana omului serveste la apucat diverse obiecte dar si al alte operatii(manuirea obiectelor, scrisul, etc); membrele calului sunt organe de alergat; membrele anterioare ale liliacului folosesc la zbor; ale delfinului la inot etc.Cu toate acestea, scheletul membrelor anterioare la mamifere prezinta o structura generala identica, oricat de modificate ar fi aceste oase, Identitatea planului de organizare a scheletului membrelor anterioareeste evidenta Organele cu functii diferite, dar cu origine si plan de organizare generala identice se numes