Treceți la conținutul principal

Homosexualitatea intre biologie si religie

In urma evenimentelor din ultima perioada m-am gandit sa ating un subiect sensibil: homosexualitatea.
De ce unii oameni se indragostesc de persoane de acelasi sex? Este homosexualitatea o alegere? Crestinismul si toate celelalte religii abrahamice arunca cu pietre in homosexuali, pornind de la textele scrise de niste oameni care nu stiau nici macar ca Pamantul e rotund si este a 3a planeta de la soare dar oare care e adevarul stiintific? Daca homosexualitatea este un "pacat" cum zic abrahamicii ce ne facem cu hermafroditii si cei care au diverse forme de intersexualitate?
Sa incepem cu cei majoritari, cu heterosexualii.
De ce barbatii se simt atrasi de femei si femeile se simt atrase de barbati? Mult timp s-a crezut ca baiatul invata sa fie barbat in timp ce fata invata sa fie femeie dar stiinta demoleaza aceasta teorie. Au existat baieti care au suferit operatii de schimbare de sex inca de la nastere si au fost crescuti ca fete, cel mai cunoscut caz fiind, Bruce/brenda/David Reimer, asa cum au existat nenumraati hermafroditi (cu hermafroditism adevarat, gonade mixte tip ovotestis sau un ovar si un testicul si mozaicism cromozomial) transformati in fete la nastere. Nu au stiut nimic despre felul in care s-au nascut, iar cei din jur au incercat sa-i convinga ca, fiind fete, e normal sa poarte rochite iar mai tarziu sa se indragosteasca de un baiat, sa se casatoreasca cu un barbat si sa devina sotii iubitoare si mame devotate. Din toate aceste "Fete" nici macar una nu s-a indragostit de un baiat, iar majoritatea au respins tot ce tine de comportamentul feminin, chiar daca au fost invatate ca este bine si normal sa se comporte feminin si sa-si doreasca un barbat langa ele.
De ce s-a intamplat asta?

Structura nucleului INAH 3

Structura creierului este dimorfica sexual, mai ales cand vine vorba de hipotalamus si de INAH 3, al 3lea nucleu interstitial, structura implicata in alegerea partenerului sexual. Aceasta "alegere" nu este una constienta, rationala, ci vine automat, in mod instinctual, din etajele stravechi ale hipotalamusului, nu din scoarta. Nu ne putem indragosti la comanda si de cine vor altii. Nu ne indragostim de cine am fost invatati sau credem ca trebuie sa ne indragostim ci de cine ne vine noua. Din acest motiv casatoriile aranjate din vechime nu au functionat si au provocat atatea drame. Din acelasi motiv multe fete nu se indragostesc de baiatul "bun" prezentat de mama sau de baiatul care dupa o judecata rationala, rece si analitica, ar fi potrivit si ajung sa se indragosteasca de un baiat "rau" care poate sa le bage in multe incurcaturi si situatii perculoase si chiar daca relatia le aduce numai deservicii si necazuri acestea raman indragostite de el, in ciuda opozitiei rudelor si a conjuncturilor nefavorabile. Nu degeaba se spune ca dragostea e oarba. Persoanele homosexuale trec prin drama prin care treceau atatia oameni in trecut, cand erau obligati sa se casatoreasca cu oameni pe care nu-i iubeau si le era interzisa iubirea adevarata, fiind despartiti cu forta de fiinta iubita, pe vremea cand fetele erau vandute, casatoria era doar o afacere intre familii si miresele, multe dintre ele copile sub 18 ani, erau violate in noapte nuntii si ajungeau si la sinucidere din cauza asta. Acelasi lucru s-a intamplat si din pacate inca se mai intampla in multe tari in care religiile abrahamice sunt la putere. De ce nu vorbeste biblia deloc de pedofili? Raspunsul este simplu. Salbaticii de pe vremea aceea nu aveau aceasta notiune pentru ca in lumea lor primitiva a viola o fetita de 5 ani era un lucru normal atata timp cat fetele valorau mai putin decat camilele si erau vandute si maritate impotriva vointei lor. Daca un barbat de pe vremea aceea viola un baiat era condamnat pentru sodomie, in timp ce daca viola o fata era considerat chiar mai barbat decat altii si nu le pasa alora daca fetita era traumatizata sau murea atata timp cat in societatea aia femeia era subom, neavand nici pe departe drepturi egale cu barbatul. Este trist ca si in ziua de azi exista atatia oameni care iau drept litera de lege niste texte scrise de niste salbatici care nu stiau nici macar pe ce lume traiesc, omorau oameni nevinovati cu pietre, violau fetite prepubere si tratau femeia ca pe un gunoi.
 La femeile heterosexuale si la barbatii homosexuali nucleul INAH 3 este mai mic, rotund, si chiar si neuronii sunt mai mici si au alta forma, in timp ce la barbatii heterosexuali si la femeile homosexuale acest nucleu este mai mare, de forma ovoidala, aproape dublu ca marime. Acest nucleu se poate masculiniza sau nu in perioada prenatala, intr-o perioada critica din luna a 5a si asa cum s-a format in acea perioada asa ramane toata viata.
Acest dimorfism sexual cerebral exista si la animale, sobolanul avand si el un nucleu dimorfic sexual in aria preotptica care este mai mare la mascul decat la femela. Experimentele anterioare au dovedit ca femelele injectate cu androgeni in perioada critica (care la sobolan este imediat dupa nastere) nu mai aveau reflexul de lordoza (comportament sexual feminin), respingeau masculii si aveau tendinta de a se imperechea cu alte femele in timp ce masculii castrati sau injectati cu substante antiandrogenice in aceasta perioada aveau reflex de lordoza. Experimente similare s-au facut si pe alte specii si la toate speciile se intampla acelasi lucru, fiind diferite doar perioadele critice. Au fost si maimute gestante care au fost injectate cu androgeni daca puiul era femela si cu antiandrogeni daca era mascul. Femele rezultate respingeau masculii, curtau si montau (reflexul de monta este o caracteristica a comportamentului sexual masculin) alte femele si nu aveu grija de pui, in timp ce masculii nu erau interesati de femele, ci de alti masculi.
Masculinizarea nucleului INAH 3 este provocata de hormonii androgeni care, actionand prin receptorii androgenici, activeaza gena Xq28. Daca ceva impiedica actiunea hormonilor androgeni in perioada critica (se secreta o cantitate mai mica sau receptorii androgenici nu functioneaza) sau daca exista o mutatie a genei Xq28 nucleul Inah 3 din hipotalamus se va dezvolta intr-o directie feminina, iar la maturitate individul se va simti atras de barbati, chiar daca are cromozomul Y si este femotipic barbat. Starea "default", starea de baza este cea de femela si in absenta masculinizarii toti indivizii se dezvolta in directia feminina in care natura a programat toti indivizii sa se dezvolte, indiferent de cromozomi.
Mai exista si situatii in care, tot din motive genetice, ce tin de genele implicate in metabolismul hormonilor androgeni, embrionul de sex feminin secreta cantitati mari de hormoni androgeni care masculinizeaza nucleul INAH 3 sau este foarte sensibil la actiunea androgenilor datorita alelelor scurte ale genei receptorului androgenic si chiar si cantitatile mici de androgeni, secretate in mod normal de suprarenale, pot masculiniza acest nucleu. Exista si gene implicate in metabolismul hormonilor secretati de suprarenale ale caror mutatii duc la o secretie foarte mare de hormoni androgeni, sindrom cunoscut ca "Hiperplazie adrenala congenitala". In timp ce in hiperplaziile adrenale severe copilul se poate naste cu un penis si va dezvolta si alte caractere masculine, in absenta cromozomului Y si a testiculelor, in formele nonclasice, denumite in mod gresit "cu debut tardiv" secretia de androgeni nu este suficient de mare pentru a determina falusul embrionar sa se dezvolte ca penis dar poate masculiniza creierul. In aceste stuatii fata se va simti atrasa de alte fete, chiar daca nu are cromozomul Y si chiar daca nu s-a nascut cu un penis. Masculinizarea creierului si masculinizarea organelor genitale au loc in perioade direfite ale dezvoltarii embrionare si creierul este mult mai sensibil la variatiile hormonale si genetice. Acest lucru explica de ce gradul de intersexualizare a creierului nu coincide cu gradul de intersexualizare a oraganelor genitale. Din acest motiv exista barbati cu creierul total feminizat care, pe langa atractia sexuala fata de barbati, au si o identitate de gen feminina si nu sunt fericiti intr-un corp de barbat si fac tratamente hormonale si operatii de schimbare de sex. Multi transsexuali male to female au alele lungi ale genei receptorului androgenic care au impiedicat masculinizarea creierului.
De ce nu a eliminat evolutia aceste gene pentru homosexualitate?
Genele care pot determina homosexualitatea masculina sunt total diferite de cele care pot sta la baza homosexualitatii feminine, actionand in sens diametral opus. Cu alte cuvinte genele care il fac pe un barbat homsexual sunt foarte bune pentru rudele de sex feminin ale acestuia, care sunt mai fertile decat alte femei, dand mai departe aceste gene, asa cum genele care o pot face lesbiana pe o femeie il fac pe un barbat mai barbat, mai viril, dominant in competitia cu alti barbati. Chiar daca un barbat homosexual nu lasa urmasi este posibil ca sora, matusa sau verisoara lui sa lase mai multi urmasi decat alte femei, dand mai departe genele pentru homosexualitate masculina asa cum chiar daca o femeie nu lasa urmasi pentru ca e lesbiana si are sindromul ovarelor polichistice (sindrom care se asociaza des cu lesbianismul sau bisexualitatea feminina deoarece exista o cauza comuna, asa cum hormonii androgeni au masculinizat nucleul arcuat din hipotalamus, responsabil de ciclul menstrual si de ovulatie, asa au masculinizat si nucleul INAH 3), fratele, unchiul sau varul ei poate fi un mascul dominant, mai p[otent si mai viril decat alti barbati, care va avea acces la multe femei (in societatile care permit asta) si va lasa multi urmasi.
Pe langa situatiile genetice de care am vorbit mai sus exista si factori de mediu care pot influenta procesul de diferentiere sexuala a hipotalamusului, si aici nu vorbim de felul in care a fost crescut copilul ci de substante chimice cu efect antiandrogenic, substante care mimeaza estrogenii si alte substante care perturba sistemul endocrin (Endocrine Disruptors) . In ziua de azi mediul este plin de asemenea substante.
Mai exista si situatia in care mama a avut mai multi baieti si dezvolta o reactie biochimica impotriva androgenilor produsi de embrionii de sex masculin si baiatul mai mic are sanse mai mari sa fie homosexual. Acest fenomen a fost fixat de evolutie pentru a preveni conflictele in situatiile in care exista un numar mare de masculi.
Pe langa homosexualitatea exclusiva, intalnita rar (4% dintre barbati si 2% dintre femei) exista si diverse forme intermediare, de bisexualitate. Acestea sunt legate de o masculinizare incompleta a hipotalamusului, fara defeminizare. Bisexualitatea explica cel mai bine aparentele schimbari ale orientarii sexuale. Persoanele care au devenit homosexuale din heterosexuale sau invers de fapt nu sunt nici homosexuale nici heterosexuale, sunt bisexuale. Bisexualii sunt 15% din populatie si sunt singurii care chiar pot sa aleaga sa fie cu un barbat sau cu o femeie, restul de 85% din populatie neputand sa simta atractie sexuala decat fata de un anumit sex, indiferent de educatie sau de mediul social.
Intr-o societate toleranta in care este permisa casatoria intre persoane de acelasi sex nu se va ajunge niciodata ca toata populatia sa se casatoreasca cu persoane de acelasi sex, o vor face DOAR cei care s-au nascut cu alte orientari sexuale, asa cum intr-o societate homofoba incercarile de "vindecare" a persoanelor LGBT vor esua lamentabil si in unele cazuri se vor sfarsi tragic cu sinuciderea subiectului.  
Pentru mai multe informatii accesati acest site

Comentarii

  1. Discutand despre religiile abrahamice, as da exemplul pseudo-apostolului Pavel, care nu numai ca "ii trimitea pe sodomiti" in iad, dar in condamna vehement si pe baietii/barbatii care arata...feminin! "Malakoi" din epistola catre Romani se refera chiar la acest lucru: la aspect! Baietii/barbatii...efeminati ajung tot in iad!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anomalii in dezvoltarea creierului se manifesta si in instinctele umane. Instincte specifice feminine se pot "impleti" intr-o infinitate de combinatii cu instincte specifice masculine determinand intersexualitatea instinctuala. Ea se poate "impleti" cu intersexualitatea morfologica (adica amestecarea mai mult sau mai putin evidenta a caracteristicilor morfologice feminine si masculine). Aceasta dubla "impletire" conduce la o mare diversitate de indivizi, mai mult sau mai putin incadrati in cele doua genuri de baza. Vezi humaninstinctology.net

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cariotipul

Cariotipul este reprezentat de totalitatea caracterelor morfologice (numar, marime, forma, pozitia centromerului, constrictiile) ale cromozomilor dintr-o celula diploida.Grafic poate fi prezentat printr-o "harta" numita cario- sai idiograma , in care perechile de cromozomi omologi sunt asezati in ordinea descrescanda a lungimii. Cromozomii sexuali sunt cromozomi X submetacentrici si cromozomul Y submetacentric mic. Cariotipul unei specii se obtine prin fotografierea cromozomilor metafazici, obtinuti din metafazele limfocitelor din culturi, stimulate sa se dividă cu fitohemaglutinine si blocate in metafaza prin adaus de colchicina, un alcaloid ce împiedica asamblarea fusului de diviziune. Din fotografiile obținute se decupează cromozomii si se aranjeaza in cariotip, putandu-se identifica grupele de cromozomi, fara a se putea preciza cu certitudine perechea. Identificarea fiecarei perechi se face prin folosirea tehnicilor de bandare, tehnici care permit punerea in evi

Cromozomii

  Cromozomul este alcătuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare. Exista doua tipuri de cromozomi: -cromozomul de tip procariot -cromozomul de tip eucariot. 1) Cromozomul de tip procariot: -este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi -are o organizare relativ simpla si este format dintr-o macromolecula de ADN,dublu catenara,elicala circular covalent inchisa , cu o varietate de proteine. GENOMUL VIRAL: este alcatiut dintr-o molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic) sau ARN (acidul ribonucleic), unucatenara sau bicatenara,liniara sau circulara,inchisa intr-un invelis de proteine. - are o functionalitate particulara -la viroizi genomul este in exclusiv ADN -la eucariot

Dovezi indirecte ale evolutiei furnizate de anatomia comparata si de embriologie

Dovezi ale anatomiei comaparate. Comparându-se organizarea corpului la viețuitoare deosebite intre ele, s-a observat existenta unor asemănări evidente. Asemenea observatii au fost generalizare intr-o știința biologica aparte- anatomia comparata- întemeiata de Georges Cuvier (1769-1832). Referitor la animale anatomia comparata arata ca exista organe ce indeplinesc functii cu totul deosebite dar care au o structura generala identice.Asa de exemplu mana omului serveste la apucat diverse obiecte dar si al alte operatii(manuirea obiectelor, scrisul, etc); membrele calului sunt organe de alergat; membrele anterioare ale liliacului folosesc la zbor; ale delfinului la inot etc.Cu toate acestea, scheletul membrelor anterioare la mamifere prezinta o structura generala identica, oricat de modificate ar fi aceste oase, Identitatea planului de organizare a scheletului membrelor anterioareeste evidenta Organele cu functii diferite, dar cu origine si plan de organizare generala identice se numes