Treceți la conținutul principal

Boli grave transmise de câini: hidatidoza – inca un argument pentru eutanasierea câinilor vagabonzi

Echinococcus granulosus-Forma adulta, are dimensiuni foarte reduse(3-4 mm lungime) si se dezvolta in intestinul animalelor carnivore(caini, lupi, vulpi, hiene, lei).Este una dintre cele mai periculoaste forme de tenie de oarece omul este una dintre gazdele intermediare. Din aceasta cauza cainii trebuiesc deparazitati si NU trebuie sa fie hraniti cu carne cruda care poate fi infestata

Aceasta este Taenia Echinococcus (Echinococcus granulosus), cea mai mica tenie(masoara mai puțin de 3 mm) dar si cea mai periculoasa deoarece forma larvara a acesteia, chistul hidatic, provoacă o boala grava la om. Chistul hidatic este mult mai mare decât adultul (poate ajunge si la 20 cm in 8-9 luni) si conține lichidul hidatic si membrana interna proligera cu vezicule proligere si un număr impresionant de protoscolecsi din care in 30-45 de zile se vor forma teniile adulte daca sunt ingerați de un câine. Membrana interna proligera este țesutul viu al chistului care produce lichidul hidatic si protoscolecsii.

Chist hidaticPrincipala gazda intermediara a acestei tenii este oaia (din acest motiv se spune ca hidatidoza urmează oaia ca si propria umbra) dar din păcate si omul poate face chisti hidatici daca înghite oua provenite din fecalele unui câine infestat.

Un câine infestat elimina lunar cate o proglota a fiecărui helmint iar o proglota conține peste 1000 de oua.Proglotele ovigere sunt foarte friabile si se sparg rapid, multe chiar in intestinul câinelui astfel incat sunt eliminate direct ouăle. Acestea sunt sferice (oncosfere), au o coaja groasa, maronie-negricioasa striata iar in interior au un embrion hexactant(cu cârlig). Oul masoara 30-35 microni.

Echinococcus-Ciclul evolutiv

Oul ingerat de o gazda receptiva(oaie, vaca, capra, cal, porc si din păcate si om) va fi supus acțiunii bilei care rupe peretele eliberând embrionul hexactant care pătrunde in peretele intestinului si pe cale circulatorie este diseminat in organism si ajunge in ficat, pulmon sau alte organe interne unde formează chistul care in 2 luni depaseste 1 cm iar in 3-4 luni ajunge la maturitate.

Chist hidatic-Forma larvara a teniei echinococcus

Exista si chisti hidatici sterili, lipsiți de protoscolecsi(mai ales la bovine) așa cum exista si chisti hiperfertili, cu vezicule fiice endogene si exogene care la rândul lor conțin vezicule proligere si protoscolecsi la fel ca si chistul mama.

Chistul hidatic-forma larvara a teniei echinococcus se fizeaza pe organele interne(ficat plamani,si in unele cazuri chiar si creier) ale gazdelor intermediare printre care poate fi si omul

Longevitatea unui chist hidatic este mare, acesta putând ramane in organismul gazdei ani de zile.

In 45% dintre localitățile din tara noastră a fost descoperit cel puțin un caz de hidatidoza la om.
CTG_0340_AUT17008

Daca nu este extirpat pe cale chirurgicala(singura soluție pentru a scăpa de aceasta boala) cu chistul hidatic se pot întâmpla 4 lucruri:

1) In timp datorita reacției organismului se calcifica(acest proces durează 5-6 ani)

2) Chistul se fisurează si intra bacterii care provoacă o infecție

3) Chistul se rupe si gazda moare fie imediat din cauza unui soc anafilactic(cum s-a întâmplat anul trecut cu o fetița de 6 ani), fie puțin mai târziu din cauza hidatidozei secundare(protoscolecsii intra in sânge si ajung la alte organe unde formează noi chisti).

4) Chistul hidatic poate fi punctul de plecare al unui proces canceros.

La om singurul tratament consta in extirparea chirurgicala a chistului cu mare grija pentru ca in cazul in care chistul se sparge pacientul moare.

Existenta acestui parazit foarte periculos este inca un motiv pentru care câinii vagabonzi ar trebui sa fie eutanasiati.

Iubitorii de animale care sar in sus de fiecare data când cineva vrea sa rezolve problema câinilor vagabonzi ar trebui sa se gândească mai bine la bolile transmise de aceștia. Or fi ei câinii drăguți si ne este mila de ei dar trebuie sa ținem cont si de faptul ca sunt o mulțime de boli, unele foarte grave pe care le putem lua de la ei si e mai importanta sănătatea noastră decât viața fiecărui catel de pe strada. Așa am putea spune ca nu mai facem deratizare si dezinsecție pentru ca ne e mila de șobolani, tantari, muște si gândaci ca au si ființele astea o viața. Iubirea de animale trebuie sa aibă si ea o limita ca altfel înseamnă ca iubim mai mult câinii decât oamenii.

Comentarii

  1. De unde mananca cainii vagabonzi organe infestate ??? Cavtre sa se infest de undeva..de la o G.I.,nu??si de unde si pana unde ingereaza oua de paraziti ,de la cainii vagabonzi??nu are nici o relevanta ceea ce spui!!poate esti coprofaga!nu mai spune k asta i motiv sa eutanasiezi cainii k mai bn te eutanasiezi tu!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cariotipul

Cariotipul este reprezentat de totalitatea caracterelor morfologice (numar, marime, forma, pozitia centromerului, constrictiile) ale cromozomilor dintr-o celula diploida.Grafic poate fi prezentat printr-o "harta" numita cario- sai idiograma , in care perechile de cromozomi omologi sunt asezati in ordinea descrescanda a lungimii. Cromozomii sexuali sunt cromozomi X submetacentrici si cromozomul Y submetacentric mic. Cariotipul unei specii se obtine prin fotografierea cromozomilor metafazici, obtinuti din metafazele limfocitelor din culturi, stimulate sa se dividă cu fitohemaglutinine si blocate in metafaza prin adaus de colchicina, un alcaloid ce împiedica asamblarea fusului de diviziune. Din fotografiile obținute se decupează cromozomii si se aranjeaza in cariotip, putandu-se identifica grupele de cromozomi, fara a se putea preciza cu certitudine perechea. Identificarea fiecarei perechi se face prin folosirea tehnicilor de bandare, tehnici care permit punerea in evi

Cromozomii

  Cromozomul este alcătuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare. Exista doua tipuri de cromozomi: -cromozomul de tip procariot -cromozomul de tip eucariot. 1) Cromozomul de tip procariot: -este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi -are o organizare relativ simpla si este format dintr-o macromolecula de ADN,dublu catenara,elicala circular covalent inchisa , cu o varietate de proteine. GENOMUL VIRAL: este alcatiut dintr-o molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic) sau ARN (acidul ribonucleic), unucatenara sau bicatenara,liniara sau circulara,inchisa intr-un invelis de proteine. - are o functionalitate particulara -la viroizi genomul este in exclusiv ADN -la eucariot

Dovezi indirecte ale evolutiei furnizate de anatomia comparata si de embriologie

Dovezi ale anatomiei comaparate. Comparându-se organizarea corpului la viețuitoare deosebite intre ele, s-a observat existenta unor asemănări evidente. Asemenea observatii au fost generalizare intr-o știința biologica aparte- anatomia comparata- întemeiata de Georges Cuvier (1769-1832). Referitor la animale anatomia comparata arata ca exista organe ce indeplinesc functii cu totul deosebite dar care au o structura generala identice.Asa de exemplu mana omului serveste la apucat diverse obiecte dar si al alte operatii(manuirea obiectelor, scrisul, etc); membrele calului sunt organe de alergat; membrele anterioare ale liliacului folosesc la zbor; ale delfinului la inot etc.Cu toate acestea, scheletul membrelor anterioare la mamifere prezinta o structura generala identica, oricat de modificate ar fi aceste oase, Identitatea planului de organizare a scheletului membrelor anterioareeste evidenta Organele cu functii diferite, dar cu origine si plan de organizare generala identice se numes