Treceți la conținutul principal

Inteligenta in regnul vegetal

Deși noi oamenii le disprețuim si le tratam ca pe niște simple elemente de decor plantele nu numai ca sunt vii dar se pare ca si gândesc. Sunt plante care conțin serotonina si alte substanțe care funcționează ca mediatori chimici la nivelul sistemului nervos. Exista si țesuturi vegetale prin care se transmit impulsuri electrostatice asemănătoare influxului nervos din țesutul nervos de la animale.

Plantele nu sunt dotate cu un organ special pentru gândire cum este creierul dar fenomenele electrostatice asemănătoare influxului nervos se transmit prin tot corpul plantei si chiar intre plante la nivelul rădăcinilor.

In corpul plantei se produc o serie de procese fizice si biochimice complexe, asemănătoare proceselor psihice de prelucrare a datelor culese pe cale senzoriala

Plantele comunica intre ele, plantele se lupta intre ele pentru teritoriu si pentru lumina, plantele reacționează la atingeri, plantele au miscari, de cele mai multe ori lente, toate aceste lucruri dovedind ca plantele cel puțin la un nivel de animal inferior, poseda inteligenta.

Cel mai cunoscut reflex din lumea vegetala este mișcare de orientare a plantei după lumina.

Fotografii-0129

Sunt unele plante cum ar fi castanul sau salcâmul si glicina care simt cum o sa fie vremea si “știu” când sa inloreasca. Din acest motiv se spune ca atunci când înfloresc castanii si salcâmii ploua. Nu se știe care este mecanismul prin care aceste plante pot sa prevadă vremea si sa presimtă apropierea unei perioade ploioase dar in orice caz nu este o întâmplare faptul ca sezonul lor de înflorire coincide cu perioadele ploioase.

In urma experimentelor ei Marioara Godeanu a descoperit ca daca o planta este lezata si planta cealaltă situata in alta camera avea de suferit ca si cum ar simți de la distanta ce se întâmpla cu semenii ei așa cum daca se taie un copac acesta emite un semnal pe care îl recepționează întreaga pădure.

Atunci când udam o planta nu trebuie sa o facem in sila pentru ca planta simte. Planta simte daca este iubita sau nu si se poate atașa de stapan ca si un animal, iar daca nu-i oferim iubire nici ea nu ne va răsplăti cu flori si fructe, putând in unele cazuri chiar sa se usuce.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cariotipul

Cariotipul este reprezentat de totalitatea caracterelor morfologice (numar, marime, forma, pozitia centromerului, constrictiile) ale cromozomilor dintr-o celula diploida.Grafic poate fi prezentat printr-o "harta" numita cario- sai idiograma , in care perechile de cromozomi omologi sunt asezati in ordinea descrescanda a lungimii. Cromozomii sexuali sunt cromozomi X submetacentrici si cromozomul Y submetacentric mic. Cariotipul unei specii se obtine prin fotografierea cromozomilor metafazici, obtinuti din metafazele limfocitelor din culturi, stimulate sa se dividă cu fitohemaglutinine si blocate in metafaza prin adaus de colchicina, un alcaloid ce împiedica asamblarea fusului de diviziune. Din fotografiile obținute se decupează cromozomii si se aranjeaza in cariotip, putandu-se identifica grupele de cromozomi, fara a se putea preciza cu certitudine perechea. Identificarea fiecarei perechi se face prin folosirea tehnicilor de bandare, tehnici care permit punerea in evi

Cromozomii

  Cromozomul este alcătuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare. Exista doua tipuri de cromozomi: -cromozomul de tip procariot -cromozomul de tip eucariot. 1) Cromozomul de tip procariot: -este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi -are o organizare relativ simpla si este format dintr-o macromolecula de ADN,dublu catenara,elicala circular covalent inchisa , cu o varietate de proteine. GENOMUL VIRAL: este alcatiut dintr-o molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic) sau ARN (acidul ribonucleic), unucatenara sau bicatenara,liniara sau circulara,inchisa intr-un invelis de proteine. - are o functionalitate particulara -la viroizi genomul este in exclusiv ADN -la eucariot

Dovezi indirecte ale evolutiei furnizate de anatomia comparata si de embriologie

Dovezi ale anatomiei comaparate. Comparându-se organizarea corpului la viețuitoare deosebite intre ele, s-a observat existenta unor asemănări evidente. Asemenea observatii au fost generalizare intr-o știința biologica aparte- anatomia comparata- întemeiata de Georges Cuvier (1769-1832). Referitor la animale anatomia comparata arata ca exista organe ce indeplinesc functii cu totul deosebite dar care au o structura generala identice.Asa de exemplu mana omului serveste la apucat diverse obiecte dar si al alte operatii(manuirea obiectelor, scrisul, etc); membrele calului sunt organe de alergat; membrele anterioare ale liliacului folosesc la zbor; ale delfinului la inot etc.Cu toate acestea, scheletul membrelor anterioare la mamifere prezinta o structura generala identica, oricat de modificate ar fi aceste oase, Identitatea planului de organizare a scheletului membrelor anterioareeste evidenta Organele cu functii diferite, dar cu origine si plan de organizare generala identice se numes