Treceți la conținutul principal

Anatomia si functiile ochiului median

Ochiul medial (ochiul pineal sau epiphyzial) este o structura anatomica situata pe partea dorsala a craniului, in foramenul pineal, care se intalneste la Sphenodontidae(tuatara), unele soparle, Petromyzonidae si multe vertebrate fosile(pesti crossopterigieni, stegocefali, reptile primitive).Ochiul pineal prezinta cristalin si retina si este legat de creier printr-un nerv optic ca si ochii laterali.
La Mastodonsaurus giganteus, un labiriuntodont din triasic craniul masura pana la 1,5 m lungime si prezenta un formaen pineal situate dorsal.Ochiul pineal era bine dezvoltat si forma impreuna cu ochii laterali un triunghi echilateral.
Functiile ochiului pineal nu sunt bine cunoscute dar se pare ca acesta avea o legatura cu ritmul diurn.Odata cu evolutia vertebratelor ochiul median a degenerat, reducandu-se la glanda pineala la mamiferele evaluate si la om, glanda care de multe ori este asociata cu al treilea ochi deoarece se pare ca inca si-a mai pastrat functia legata de ritmul diurn. Chiar daca un mamifer nu vede cu ochii laterali glanda lui pineala tot percepe ceva si secreta melatonina noaptea, in lipsa luminii ca dovada ca glanda pineala inca si-a mai pastrat functia de organ de simt.
Se pare ca ochiul median avea un rol foarte important in vederea in UV, receptand frecventele inalte din spectrul ultravioletelor, lumina pe care ochii laterali nu o pot percepe.
Nu se stie de ce vertebratele din paelozoic si mezozoicul inferior aveau nevoie sa perceapa radiatiile ultraviolete care veneau de sus.Este posibil ca in acea perioada ultravioletele emise de soare sa fi fost mult mai puternice, sa nu fi existat ozon in atmoshera sau sa fi existat o sursa de ultraviolete mai puternica decat soarele in sistemul nostrum solar sau datorita idepartari de centrul galaxiei, razele X emise de acesta sa fi ajuns pe Pamant sub forma de ultraviolele prin efectul doppler, lucru care ar explica si cresterea rapida a licofitelor(Sigillaria si Lepidodendron cresteau in cativa ani pana la 30-40m inaltime si aproape 2 m grosime).Probabil ca stegocefalii si pestii crossopterigieni aveau nevoie de ochiul pineal pentru a simti la timp ultravioletele nocive emise de acel corp ca sa se poata adaposti la timp.
In urma cu aproximativ 200 de milioane de ani in sistemul nostru solar s-au produs niste schimbari care au provocat o serie de catastrofe pe Pamant, catastrofe in urma carora clima s-a schimbat devenind mai uscata si o multime de specii, inclusive licofitele au disparut.Este posibil ca atunci sa fi disparut si acea sursa de ultraviolete sau compozitia atmosferei sa se fi schimbat si din aceasta cauza prezenta unui ochi care poate percepe ultravioletele nu a mai fost o conditie esentiala pentru supravietuire si ochiul pineal a degenerat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cariotipul

Cariotipul este reprezentat de totalitatea caracterelor morfologice (numar, marime, forma, pozitia centromerului, constrictiile) ale cromozomilor dintr-o celula diploida.Grafic poate fi prezentat printr-o "harta" numita cario- sai idiograma , in care perechile de cromozomi omologi sunt asezati in ordinea descrescanda a lungimii. Cromozomii sexuali sunt cromozomi X submetacentrici si cromozomul Y submetacentric mic. Cariotipul unei specii se obtine prin fotografierea cromozomilor metafazici, obtinuti din metafazele limfocitelor din culturi, stimulate sa se dividă cu fitohemaglutinine si blocate in metafaza prin adaus de colchicina, un alcaloid ce împiedica asamblarea fusului de diviziune. Din fotografiile obținute se decupează cromozomii si se aranjeaza in cariotip, putandu-se identifica grupele de cromozomi, fara a se putea preciza cu certitudine perechea. Identificarea fiecarei perechi se face prin folosirea tehnicilor de bandare, tehnici care permit punerea in evi

Cromozomii

  Cromozomul este alcătuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii indiferent de modul de organizare fizica si moleculara,sunt unitati genetice permanente,care isi conserva individualitatea,proprietatile structural- functionale si se transmit prin auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare. Exista doua tipuri de cromozomi: -cromozomul de tip procariot -cromozomul de tip eucariot. 1) Cromozomul de tip procariot: -este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi -are o organizare relativ simpla si este format dintr-o macromolecula de ADN,dublu catenara,elicala circular covalent inchisa , cu o varietate de proteine. GENOMUL VIRAL: este alcatiut dintr-o molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic) sau ARN (acidul ribonucleic), unucatenara sau bicatenara,liniara sau circulara,inchisa intr-un invelis de proteine. - are o functionalitate particulara -la viroizi genomul este in exclusiv ADN -la eucariot

Dovezi indirecte ale evolutiei furnizate de anatomia comparata si de embriologie

Dovezi ale anatomiei comaparate. Comparându-se organizarea corpului la viețuitoare deosebite intre ele, s-a observat existenta unor asemănări evidente. Asemenea observatii au fost generalizare intr-o știința biologica aparte- anatomia comparata- întemeiata de Georges Cuvier (1769-1832). Referitor la animale anatomia comparata arata ca exista organe ce indeplinesc functii cu totul deosebite dar care au o structura generala identice.Asa de exemplu mana omului serveste la apucat diverse obiecte dar si al alte operatii(manuirea obiectelor, scrisul, etc); membrele calului sunt organe de alergat; membrele anterioare ale liliacului folosesc la zbor; ale delfinului la inot etc.Cu toate acestea, scheletul membrelor anterioare la mamifere prezinta o structura generala identica, oricat de modificate ar fi aceste oase, Identitatea planului de organizare a scheletului membrelor anterioareeste evidenta Organele cu functii diferite, dar cu origine si plan de organizare generala identice se numes